کاوش موضوع جازموریان
صفحه اصلی
جازموریان
هامون جازْموریان، دریاچه هامون جازموریان یا جازموریان یا جَزْموریان یک دریاچه و فرونشت زمینشناختی جوان در مرز استانهای سیستان و بلوچستان و کرمان است که ارتفاع آن از سطح دریا ۳۶۶ متر میباشد. هماکنون رودهای متعدد در موقع بارشهای شدید گاهی تا کفه جازموریان ادامه پیدا کرده و به آن میریزند که از جمله آنها رود بَمپور و هلیلرود است. کفه جازموریان در شمال با رشته کوه جبال بارز و در جنوب با بلندیهای بشاگرد محاصره شده است. سفره آب زیرزمینی در محدوده پهنه هامون جازموریان دارای آب شور میباشد؛ در نتیجه در محدوده پهنه، برداشتی از آب زیرزمینی برای شرب یا کشاورزی انجام نمیشود.
مساحت آبگیر دریاچه جازموریان ۱۰۸ هزار هکتار و وسعت حوضهٔ آبریز آن ۶۹٬۳۹۰ هزار کیلومتر مربع است. نیمهٔ غربی این حوضه به وسعت ۳۵٬۳۹۰ کیلومتر مربع در استان کرمان و نیمهٔ شرقی آن به وسعت ۳۴٬۰۰۰ کیلومتر مربع در استان سیستان و بلوچستان جای دارد. دشتهای حوضهٔ آبریز جازموریان شامل دشتهای جیرفت، فاریاب و رودبار جنوب در استان کرمان و دشتهای ایرانشهر، بمپور، سردگان، دلگان، سرتختی و اسپکه در استان سیستان و بلوچستان هستند. بعضی از این دشتها مانند دشت جیرفت و رودبار از مساعدترین نقاط فلات ایران برای کشت گیاهان گرمسیری بهشمار میآیند.
رودخانه هلیلرود مهمترین و پرآبترین رودخانه حوضه آبریز جازموریان است. با آبگیری سد جیرفت در سال ۱۳۷۰ شمسی که بر روی این رود و رها نساختن جریان زیستمحیطی رودخانه، عملاً رودخانه هلیلرود در پایین دست سد تبدیل به یک رودخانه غیر دائمی شد و اثر جدی بر وضعیت دریاچه گذاشت. جازموریان که سالها به کانون تولید ریزگرد در منطقه تبدیل شده بود، در جریان سیلهای دیماه ۱۳۹۸ آبگیری شد.... بیشتر در ویکی پدیا